Saturday, June 19, 2010

Αποριες

Πριν κατι χιλιαδες χρονια, ενα ον κοιταξε τον ουρανο, ενα ον αγαπησε, ενα ον αρχισε να καταστρεφει οτι βρει, προσπαθωντας να απαντησει διαφορα ερωτηματα που περνουσαν απο το κεφαλι του. Αυτο το ον, λοιπον το ονομασαμε Ανθρωπο. γιατι Ανω Θωρει η κατι τετοιο, που σημαινει κοιταει ψηλα, η κατι τετοιο.


Η εξελιξη του ανθρωπου περασε πολλα σταδια για να ειναι αυτο που ειναι σημερα. Αλλα μετα απο τοσα χρονια, τοση αναπτυξη, και τοση βελτιωση "της ποιοτητας ζωης" δεν εχει βρει καμια απαντηση στα ερωτηματα που τον βασανιζαν απο την αρχη της ιστοριας του. Μαλιστα, καθως η επιβιωση εγινε ολο και πιο ευκολη, τα ερωτηματα του ερχονταν στο προσκηνιο ολο και περισσοτερο.

Οπως και οι φοβοι του. Οι ανασφαλειες, οι ζηλιες, ολα. Οπου βρισκοταν, εκτιχε τειχη, οριζε συνορα. Οριζε συμπαθειες και αντιπαθειες. Αλλα η ζωη του ηταν παντα η ιδια. Η παιδικη ηλικια γεματη χαρα, η "ενηλικη" ζωη γεματη υποχρεωσεις, και η τριτη ηλικια γεματη αναμνησεις. Αλλα για να διατηρησω το μοτιβο των αναρτησεων, αυτο δεν εχει καμια σχεση με αυτο που θελω να αναπτυξω.

Γιατι. αυτο το γιατι θα βασανιζει τον ανθρωπο μεχρι την τελευταια του πνοη. Καποια στιγμη ολα τελειωνουν. Ολοι μας το γνωριζουμε οτι πεθαινουμε. Γιατι τοτε ηρθαμε στην ζωη? σιγουρα οχι για να τρεχουμε με τα cayenne και να παραγουμε αποβλητα πισω μας. Ισως για να αγαπησουμε και να αγαπηθουμε. Ισως και για να μαλωσουμε, και να σκωτοθουμε μεταξυ μας. Ισως απλα για να μαθουμε.

Παντως οσο ζουμε, δεν θα μαθουμε τι ειμασταν πριν, η τι θα ειμαστε μετα. Η ποσο μαλλον τι ειμαστε τωρα.

Αλλα το σιγουρο ειναι, οτι οσο κυκλος και να ειναι, οσο και να γυριζει, ταυτοχρονα αλλαζει. Ολοκληρος ο κυκλος κινειτε. Δεν θα ειμασται για παντα εγκλωβισμενοι. Δεν θα κανουμε παντα τα ιδια. Ισως θα αλλαξουμε κατι.

Αλλα παλι, οι βασικες μας ευτυχιες ειναι οι ιδιες, οπως ο ερωτας. Οπως και οι βασικες μας δυστυχιες, οπως πχ. η μοναξια.

Και η απορια ειναι, γιατι επικρατει ακομα ο υλισμος?

Πριν 100 χρονια με το Νιτσε ξεκινισε ο θανατος του θεου. Τωρα σαν να ξεκιναει και ο θανατος του θεου του χρηματος. Μπορει και οχι, αλλα κουβεντα να γινετε.

Υ.Γ. παντως εμενα μου αρεσει αυτη η αυτοματη γραφη, η λογοδοιαρροια με ελαχιστη αισθηση δομης, και μια σχετικα ασχετη εισαγωγη. Το γιατι ειναι ενα ποστ απο μονο του.

No comments:

Post a Comment