Tuesday, June 8, 2010

Αναλογιες μερος 1ο

Θρησκεια (οποιαδηποτε)
Πιστη

Εννοιες πια παροχημενες. Ειναι προσωπικο θεμα του καθενος πια. Και αυτο γιατι η καταχρηση τους τις εχει καταστησει ανουσιες. Οι κανονες της εκαστοτε "εκκλησιας" σε συνδυασμο με την αμαθεια (ποιος εχει διαβασει την βιβλο, το κορανι η οτιδηποτε αλλο?) την εχουν καταστησει γραφικη σε ενα συγχρονο κοσμο, που τιποτα πια δεν ειναι κρυφο.

Το θεμα δεν ειναι εαν υπαρχει θεος. Τουλαχιστον για αυτο το αρθρο.

Ειναι τα κοινα στοιχεια που παρουσιαζονται σε ολες ισως τις θρησκειες με τον ενα η τον αλλο τροπο.

Ειναι φανερο πως ολες οι θρησκειες εχουν ενα καθαρα χρηστικο κομματι. Καποιες ιστοριες, καποιες αρχες που οδηγουν σε μια καλυτερη ποιοτητα ζωης, και σε μια ελπιδα για κατι καλυτερο.

Παραδειγμα 1ο. Η μουρουλμανικη προσευχη. Περιεχει βασικες αρχες υγειηνης με ελαχιστη χρηση νερου, καθως εξελιχτηκε σε περιοχες με τετοιες ελλειψεις. Ακομη, η ολη διαδικασια ηρεμει το πνευμα, καθως οσο διαρκει, ο προσευχομενος δεν σκεφτεται τα προβληματα του, βγαινει απο το κλιμα αγχους. Κατι παρομοιο με την yoga ισως.

Παραδειγμα 2ο. Η κριση. μεταθανατον, μετεμψυχωτικα, η απλα για καλο καρμα. Δινει ενα κινητρο για να κανει ο καθενας το καλο. Δινει μια αισθηση δικαιου, και ενα λογο για να μην ζηλευει κανεις το εκαστοτε Λαμογιο.

Για να μην μακρυγορω θα παρουσιασω την αναλογια που αναφερω στον τιτλο.

Ο κατακλυσμος του νωε, η του δευκαλιωνα, η οποιοθδηποτε αλλου. Η συγκεκριμενη ιδεα υπαρχει σε πολλες εκφανσεις σε πολλες "θρησκειες". Μαλιστα υπαρχει και στα μαθηματικα, η την φυσικη.

Οσον αφορα την χριστιανικη ιστορια που ειμαστε περισσοτερο γνωστες αυτης, η ιστορια εχει ως εξης:

Υπηρχαν τα σοδομα και τα γομμορα. Ειχαν αναπτυχθει αρκετα και ειχαν χασει τις οποιεσδηποτε αρχες ανθρωπινης ομαλης λειτουργειας. Βασιλευε το χαος, η ανομια, και η ανηθικοτητα. Και ετσι ο θεος αποφασισε να ξεπλυνει αυτο τον "πολιτισμο" απο προσωπου γης και να δημιουργησει εναν καινουργιο, απο το μηδεν. Αμολυντο και καθαρο.

Στην φυσικη υπαρχει η εννοια της εντροπιας. Οπως πολλοι επιστημονες εχουν υποστηριξει, ειναι ο βαθμος "ακαταστασιας" σε ενα συστημα. Μαλιστα στο συμπαν, αυτος ο βαθμος εχει την ταση να αυξανετε εαν καποιος δεν κανει "εργο" για να την μειωσει. Εαν αυτο το συστημα μας ειναι οι κοινωνιες, βλεπουμε οτι το ιδιο συμβαινει. Η "ακαταστασια" ειναι το χαος, οι αρρωστες νοοτροπιες κλπ. Το "εργο" ειναι παλι αναγκαιο, χρειαζετε δουλεια για να εχουμε ταξη στο συστημα μας. Δουλεια απο οπουδηποτε, φτανει να εχει ως αποτελεσμα την μειωση της "ακαταστασιας".

Τι γινετε ομως οταν η "εντροπια" της κοινωνιας αυξανετε υπερβολικα? Οταν δηλαδη εχει χαθει η καθε εικονα "ταξης" και επικρατει "χαος"? Η εννοια "ταξη" δεν χρησιμοποιειτε με την εννοια πχ. της δημοσιας ταξης, αλλα αναλογικα με το να διατηρουμε το δωματιο μας, το γραφειο μας τακτικο.

Εδω ας δουμε τι μας λενε τα μαθηματικα. Των δικτυων/ δυναμικων συστηματων. Εισαγωγικα θα αναφερω ενα παραδειγμα. Στον πραγματικο κοσμο, τιποτα δεν αποτελειτε απο ενα συνολο πραγματων. Υπαρχουν και οι αλληλεπιδρσεις μεταξυ τους που ειναι σηματικες. Ε και? θα πειτε. Ας παρουμε για παραδειγμα δυο αντικειμενα. Δυο πλανητες, και η αλλελεπιδραση ο νομος της βαρυτητας. Το ερωτημα ειναι "που θα καταληξει το συστημα?". Βαζουμε κατω τις εξισωσεις και το λυνουμε. απολυτα προβλεψιμο. Προσθετουμε αλλο ενα αντικειμενο. Ξαφνικα το προβλημα ειναι αλυτο. Με την εννοια οτι ενω υπαρχουν καποιες λυσεις, η προβλεψη για το πως θα εξελιχτει ειναι χαοτικη. Αυτο σαν βαση μας μαθαινει οτι πολυ γρηγορα ενα συστημα φευγει απο τον "ελεγχο" μας και την ικανοτητα προβλεψης.

Μαλιστα μελετωντας το απλο συστημα με τα 3 αντικειμενα παρατηρουμε οτι υπαρχουν μερικες "σταθερες" καταστασεις οπου τα 3 αντικειμενα κινουνται σχετικα σταθερα, και καταστασεις μεταβατικες οπου τα 3 αντικειμενα κινουνται φαινομενικα τυχαια, καταληγοντας παλι σε μια σταθεροτερη τροχια. Αυτη τη χαοτικη, αγρια μεταβασαση ας την ονομασουμε Κριση. 

Η αναλογια μου εδω εχει ως εξης. Εχουμε ενα πολυ πολυπλοκο συστημα (μια κοινωνια). Υπαρχουν πολλες σταθερες καταστασεις. (καταστασεις "ευημεριας") και οι μεταβασεις απο την μια στην αλλη ειναι χαοτικες. (Κρισεις, επαναστασεις, πολεμοι).

Εαν ενας απο τους παραμετρους λοιπον, οπως ονομασαμε την εντροπια νωριτερα, φρασει κοντα στα συνορα που μια σταθερη κατασταση μπαινει σε μεταβατικη κατασταση, εχουμε "Κριση", χαοτικη που κανεις δεν ξερει πως θα εξελιχτει. Το σιγουρο ειναι οτι θα τελειωσει.

Εδω και πολλα χρονια, η ανθρωποτητα ζουσε σε καταστασεις σχετικης "ευημεριας" και σταθεροτητας. Η εντροπια αυξανοταν, σε ηθικους ορους, αλλα και σε οικονομικους, οπου οι πλουσιες εταιριες ειχαν την δυναμη να γινουν πλουσιοτερες. Μαλιστα με τις τεχνολογικες εξελιξεις, ενα μεγαλο μερος του πληθυσμου ηρθε σε επαφη με ενα τεραστιο κοσμο ιδεων και γνωσεων, αχρηστων η οχι. Για διαφορους λογους, δεν γινοταν "εργο" για την μειωση της εντροπιας μας. Ηδη φαινεται οτι εχουμε μπει σε μεταβατικη, απροβλεπτη τροχια. Μια "κριση" οπως μας προειδοπησαν με την ιστορια του νωε.

Οποτε, just hang on for the ride. τουλαχιστον δεν εχουμε πολεμο, η κατακλυσμο.

No comments:

Post a Comment