Monday, May 10, 2010

Δικαιολογιες της πλακας απο ολους...

Εχω μια απορια. Πολλοι βγαινουν και λενε, οτι τωρα καταλαβαν ποσο διευθαρμενη ειναι η εξουσια. Πιο αθλια και ευθυνοφοβη δικαιολογια δεν εχω ξανα ακουσει.

Ολοι την βλεπαμε, ολοι ειμασταν μερος της. Ακομα και εγω ως φανταρος, τελευταιος στην ιεραρχια του δημοσιου (αμυντικου) τομεα την εβλεπα, και ειμαι σιγουρος οτι ολοι οι Δ.Υ. την βλεπουν απο μεσα, αλλα και οι ιδιωτες πουπ.χ. ζητουν αδεια απο την πολεοδομια, την πυροσβεστηκη η οπουδηποτε που ψαχνουν "γνωστους" να τους την δωσουν.

Και εχωντας ζησει στο εξωτερικο, εχει γινει πιο φανερο οτι ζουμε μεσα στην παρανομια. Και ειναι εν γνωση μας.

Απο ολους τους χωρους που εχω βρεθει, απο καφετεριες, σινεμα, τραπεζες, μπαρ, ελαχιστα εχουν λογικη υποδομη πυρασφαλειας. Ουτε φωτεινες σημανσεις εξοδων, ουτε χωρους διαφυγης, ουτε συναργερμο φωτιας, ουτε πυροσβεστηρες, ουτε αυτοματα συστηματα πυροσβεσης. Και αυτα ολα γινονται εν γνωση της εκαστοτε αρχης, των (ανυπαρκτων?) ελεκτικων μηχανισμων, αλλα και των ιδιοκτητων των χωρων αυτων.

Το οτι τα κτηρια ειναι παλια δεν αποτελει καμια δικαιολογια. Στο εξωτερικο, και π.χ. στην νεα υορκη υπαρχουν παμπαλαια κτηρια (ακομα και το Empire State παλιο ειναι) που πληρουν τις επιταγες του νομου. Ποιες ειναι αυτες? αυτοματο συστημα πυροσβεσης, πυροσβεστηρες, συναγερμοι, αλλα και ανωτατο οριο ανθρωπων που μπορουν να συναθροιζονται σε ενα χωρο. Καθε κοινοχρηστος χωρος εχει μια πινακιδα που λεει κατι τυπου "μεχρι 50 ατομα σε αυτο τον χωρο".

Δεν ειναι δυνατον αυτο που διαβασα προσφατα στο τροκτικο "τωρα καταλαβα ποσο διευθαρμενοι ειναι" σε αναφορα με την πυρασφαλεια της μαρφιν. Αθλιο ψεμα. Εαν κοιταξουμε γυρω μας δεν υπαρχει πουθενα σχεδον πυρασφαλεια. Βεβαια, οση πυρασφαλεια και να υπηρχε, σε περιπτωση εμπρησμου με βενζινη, πιθανον να μην ηταν αρκετη. αλλα αυτο ειναι λεπτομερια.

No comments:

Post a Comment